Vaartochten rondom Zaandam op historische wijze


Ochtendgloren

Vrijdag 25 juni 2021
Vandaag de dag weer zien ontwaken vanaf het water, elke keer weer bijzonder. Om 7 uur gleden we met Fem over het spiegelgladde water. Het was oorverdovend stil, af en toe bewoog een gordijn: Mensen werden wakker. De ochtend op z’n mooist. 


In de ochtendgloren is het altijd vredig en kleurrijk. Nesten van eendjes en kleine koeten vallen op omdat moeder eend en koet driftig in de weer zijn met hun pasgeboren jongen. Een reiger staat stil. Niets vermoedend wacht hij aan de waterkant en kijkt verbaasd op. We glijden langs en draaien de Zaan op. Stil varen we langs de de molens. De velden worden nu wakker en strekken zich voor ons uit. De kerk die ver weg staat wordt steeds groter. 


Een vroege wandelaar steekt zijn duim naar ons op, ook wij zijn kennelijk een mooi plaatje. Het besef dat je deel uitmaakt van een van een mooi moment geeft een onbeschrijfelijk mooi gevoel.…. 


Al vanaf 1931 maakt onze Fem trots, met gegoede burgers, mooie tochtjes vanuit Zaandam naar Aalsmeer en de Vecht. Tijdens de tochtjes nu, neem ik mijn passagiers mee naar deze tijd. Vandaag vertelde ik het bijzondere verhaal van café ‘t Mandje. Vanaf 1927 werd dit café gerund door Bet van Beeren. Zij was lesbisch en kwam daar toen al voor uit. Iedereen mocht zichzelf zijn in het cafe. Waardoor het een belangrijk symbool werd voor homotolerantie in de stad.


Hoe moeilijk moet het toen geweest zijn om voor je lesbische gevoelens uit te komen? Bet deed het! Goed om daar vandaag even bij stil te staan want tolerantie en mensenrechten zijn hot item vandaag. Gelukkig heeft de EU zich vandaag fel uitgelaten tegen de omstreden en aangenomen wet in Hongarije. Bravo.

Het maakt me trots om Amsterdammer te zijn. Dat besefte ik vandaag des te meer, rustig verder varend. Verhalen over steden en inwoners van het verleden inspireren mij, ik vertel ze graag door aan mijn passagiers. En tegelijkertijd laat Fem je de omgeving van Zaandam zien en beleven van haar mooiste kant. De Zaanse Schans nu achter ons, We kijken nog één keer om en varen verder richting Alkmaardermeer.

 Meer informatie of een gepast voorstel ontvangen? 
Stuur een Whatsapp op telefoonnummer:
06.14876218 of verstuur vragen per mail. 
[email protected]

Netherlands

Onze privacyverklaring is van toepassing.